dissabte, 19 de març del 2011

I la gala de l'Esport 2010... On està? (Article d'opinió)

Én aquesta nova entrada us deixe un article escrit per mi, i que va ser publicat a la secció d'articles d'opinió del Periòdic d'Ontinyent num.830, el passat dissabte 12 de Març de 2011:

Fa poques setmanes vam parlar al voltant de la delicada situació en què es troba el Casal de la Joventut. Aquesta vegada el tema és diferent però la situació és prou semblant.

Des del BLOC JOVE: Compromís per Ontinyent volem denunciar que la Gala de l’Esport ontinyentí de l’any 2010 no s’ha celebrat, i a estes altures, passat més d’un any des de la celebració de la Gala de 2009 (que tingué lloc el 15/01/2010), segons ens han manifestat alguns joves (i no tan joves) esportistes ontinyentins, no hi ha cap indici ni cap declaració per part del Regidor d’Esports, Jorge Sanz, que indique que aquesta vaja a celebrar-se.

Al BLOC JOVE, sens cap mena de dubte, ens sorprén que la Gala de l’Esport de l’any 2010 haja desaparegut sense donar rastre ni indicis de vida, ja que, si tirem d’hemeroteca, podem comprovar que a la darrera edició celebrada, la de 2009, Jorge Sanz va introduir una sèrie de canvis en la mateixa. Canvis que presumptament es realitzaven per consolidar l’acte de reconeixement més important de l’any a nivell local per als esportistes ontinyentins.

Entre els canvis realitzats per l’actual Regidor d’Esports a la mencionada Gala, es trobaven:

· El canvi de data: La gala passava a celebrar-se en divendres, el dia 15 de Gener de 2010, segons paraules de Jorge Sanz en una roda de premsa de desembre de 2009 “per ajustar la gala a l’any natural, i per tal que puguen assistir esportistes d’elit a la Gala, ja que en dissabte els hi resulta difícil”. Tot i això, a la Gala només hi van acudir Victor Luengo (ex-capità del Pamesa València, retirat de la pràctica professional en maig de 2009), Máximo Caturla (Diputat Provincial del Partit Popular) i Silvia Ordiñaga (Directora General de Comerç i Consum).

· Augment de les categories: Fins a 6 concretament (Absoluta, Promesa, Millor Club, Millor Esportista Discapacitat, Tasca Tecnicoesportiva, i En Pro de l’Esport). Això sense afegir les tres mencions especials que es van atorgar.

· Canvi de lloc: La Gala per primera vegada es va celebrar fora del marc habitual, el Poliesportiu Municipal, passant a realitzar-se al Restaurant Casa Seguí.

· Participació del públic en l’elecció dels guardonats: A través de votacions a la pàgina web www.esportsontinyent.com (que actualment es troba fora de servei i no ofereix cap tipus de contingut; si ben és cert que al web de l’ajuntament, www.ontinyent.es, l’enllaç a dita pàgina amb el seu respectiu logotip segueix ocupant inexplicablement un espai preferent i ben visible als ulls de l’usuari). També cal assenyalar que, tot i la novetat que suposava l’obertura a la participació ciutadana, aquesta tenia un pes testimonial, doncs suposava un 10% del total en l’elecció dels respectius guanyadors. La resta del percentatge de vot es repartia entre el vot dels clubs esportius de la ciutat i el vot del comitè creat al efecte per la Regidoria d’Esports.

Per tancar el repàs de la darrera Gala de l’Esport realitzada, volem destacar unes paraules de Jorge Sanz, expressades en la presentació de l’esdeveniment, i que des del BLOC JOVE hem rescatat de la hemeroteca. Cita textual: “Amb els canvis introduïts a la Gala de l’Esport es pensa donar un salt qualitatiu i participatiu que reconega als nostres esportistes locals siga quina siga la seua disciplina i edat”.

A dia de hui la realitat, però, és altra. Les bones intencions que pretenia exhibir el Regidor d’Esports amb la remodelació de la Gala de l’Esport de l’any 2009 no han tingut continuïtat.

I més d’un any després, des del BLOC JOVE podem afirmar amb total seguretat que les paraules de Jorge Sanz s’han convertit en paper mullat. La realitat ens demostra que al Regidor d’Esports no li interessa l’esport ni el més mínim. I és per això que ha deixat morir, sense donar cap tipus d’explicació, l’acte anual més important per a l’esport ontinyentí, on es reconeix el mèrit d’aquells que, dia rere dia s’esforcen, es sacrifiquen, entrenen dur, competeixen i porten amb orgull el nom de la nostra ciutat, Ontinyent, allà on van.

Al BLOC JOVE: Compromís per Ontinyent som conscients de què Ontinyent és una ciutat eminentment esportiva, i és per això que ens preocupa la situació actual en què es troba la festa on es reconeix i es dóna suport als esportistes de totes les edats a la nostra ciutat, ja que això és en definitiva la Gala de l’Esport ontinyentí.

És per això que volem saber què ha passat amb la Gala de l’Esport de l’any 2010.

És per això que volem saber si la Regidoria d’Esports ha decidit suprimir unilateralment la festa dels esportistes ontinyentins sense consultar res prèviament amb els interessats, és a dir, els esportistes locals.

És per això que des del BLOC JOVE: Compromís per Ontinyent esperem que el Regidor d’Esports puga oferir a la ciutadania d’Ontinyent en general respostes convincents als interrogants que hem plantejat.


David Cañete Martínez

Col·lectiu Bloc Jove - Compromís per Ontinyent